ABSZTRAKT GRAFIKÁK A KALAPÁCS ALATT

ABSZTRAKT GRAFIKÁK A KALAPÁCS ALATT

A grafikák közül a legtöbbször a figuratív alkotások kerülnek a figyelem középpontjába, pedig a magyar művészek között számos kiváló absztrakt munkákat készítő alkotót is találhatunk. A műtárgy.com ezért most a 20. század elsőrangú magyar grafikusainak absztrakt munkáiból válogat. Kassák Lajostól a kortárs alkotókig számos magyar művész hozott létre absztrakt műveket, és közülük sokakat külföldi példák is inspiráltak, mivel az absztrakció a 20. század során sosem tartozott a mindenkori államhatalom által támogatott művészeti irányzatok közé. 

A grafika - technikai jellegéből adódóan - jó lehetőség a kezdő gyűjtőknek is, hogy kedvező áron juthassanak nagynevű alkotók kiváló egyedi vagy sokszorosított munkáihoz. Elég csak az itt bemutatott művészekre: Kassákra, Gyarmathy-ra vagy Barcsay-ra gondolni, akik műveire most akár pár tízezer forintért lehet licitálni. 

Az itt bemutatott alkotások mind elérhetőek lesznek a következő héten megrendezendő grafikai aukción. 

A magyar absztrakt grafikai hagyomány egyik első és legfontosabb alakja kétség nélkül Kassák Lajos. Az 1922-es Képarchitektúra manifesztuma szerint: "A művészet átformál bennünket, és mi képessé válunk környezetünk átformálására." 

Absztrakt grafikák a kalapács alatt

(Forrás: portfolio.hu )