A Hummel porcelán

A Hummel porcelán

" Örömet akarok teremteni"

A bájos és jókedélyű figurák Berta Hummel nevéhez fűződnek, aki 1906- ban született Massingban. Öt testvére mellett édesapja az anyagi nehézségek ellenére fontosnak tartotta Berta művészeti képzését, mivel tehetsége már kisgyermek korában megmutatkozott. Ennek ellenére 18 évesen tanulmányai befejeztével nem maradt az Iparművészeti Főiskolán, hanem Siessen-be költözött a ferences rendi kolostorba, ahol 1931- ben nővérré avatták és felvette a Maria Innocentina nevet. 1930- ban jelentek meg először Berta rajzai a kis figurákkal képeslapok formájában annak érdekében, hogy az általuk bejövő pénzből a kolostort támogassa. E lapokra figyelt fel Franz Goebel unokája és ajánlotta nagyapjának,aki fel is vette a kapcsolatot a vidám kis képek alkotójával.

 

Az első figurák 1935- ben készültek el, amikor a végleges megállapodás megszületett Berta Hummel és Franz Goebel között. A szerződés értelmében Bertának meghatározó szava volt a formák kialakításában, színezésében illetve minden darab tartalmazta az aláírását is.

A figurák tervezője Berta volt, a kivitelező pedig a W. Goebel Porcelángyár. Még ugyanebben az évben a figurák a tavaszi lipcsei vásáron hatalmas sikert arattak és világhódító útjuk a II. Világháború után is folytatódott. A kis porcelán figurák Európa és Amerika szerte is igen nagy népszerűségnek örvendtek és hamar gyűjtői körök alakultak. Ma több mint 60 országban találhatunk ilyen clubokat. 

A sikerekben gazdag időszakot felváltották a nehézségek: a háborús évek megviselték a törékeny Berta egészségét, így hosszabb betegség után végül 1946 hunyt el tüdőbajban.

Rengeteg rajz maradt fent halála után a még csak tervben lévő figurákról. E rajzok lehetővé tették, hogy a szobrocskák gyártása Berta halála után is elképzelési szerint folytatódhassanak. A siesseni-i zárda az örökölt jogdíj végett egy Művészeti Tanácsot is létrehozott annak érdekében, hogy a szobrok töretlen kvalitással kerüljenek kivitelezésre. 

Gyermeki báj és humoros formában megjelenített életkép: ez az amely mind a mai napig töretlen sikert eredmény ez a Hummel porcelánok gyűjtőinek köreiben. 

A figurák iránti nagy keresletnek eleget téve gyártásuk éppen ezért a mai napig töretlenül folyik a Rödental Manufaktúra gondozásában Berta Hummel szülőfalujában így beteljesítve életfilozófiáját: „Örömet akarok teremteni és örömet akarok alkotni”