Kézzel festett Kínai óriásváza

Leírás

Kézzel festett Kínai óriásváza

Termékinfó

350 000 HUF

Készleten: 1 db

Nagyméretű kézzel festett kínai váza,

Egy kis visszatekintés,mi is az a Kínai porcelán?

Ha az átlagember Kínára gondol, előbb-utóbb a kék-fehér porcelánok is eszébe jutnak. Ma már szinte a közmondásként is használjuk: "...olyan értékes, mint egy kínai váza." Mi a titok?

1402-ben Jianwen császár rendelte el a birodalmi porcelángyár építését, elsősorban azért, hogy udvari használatra készüljenek el ezek a remek tárgyak, amelyeket állami- és vallási ceremóniákon használtak fel. Nem utolsósorban ajándéknak is kiválóak voltak.

1350 és 1750 között Jiangdezhen volt szinte a világ összes porcelántárgyának előállítója. Azért itt, mert a porcelán alapanyaga a "kaolin" (Gaolin-a hegy neve, ahol természetes úton volt megtalálható nagy mennyiségben) itt korlátlanul rendelkezésre állt. A porcelánfestő mesterek a természetből és a mitológiából kölcsönözték motívumaikat (virágok, sárkányok, rizsföldek...stb.). Az európai uralkodó udvarok hamar "rákaptak" a különleges tárgyakra, csak a XVII. században 3 millió darabot exportált Kína az európai államokba.

Egyébként a kínai porcelánnak is több fajtája van, a legkülönlegesebbek a vörös porcelánok, amelyek réztartalmuk miatt válnak vörössé, a fehár porcelánoknak is több fajtáját különböztették meg az égetés és az utómunkák változásait követve.